Quinou som "objavila" v rámci môjho redukčného obdobia, keď som hľadala zdravšiu alternatívu k ryži. Po pokuse s cous-cousom, ktorý mne nechutí, bulgure a pohánke, ktoré naopak môžem - bol toto pokus č. 4 a vydaril sa.
Jedná sa o plodinu pochádzajúcu z Južnej Ameriky (Peru, Bolívia). Ide o takzvanú pseudoobilninu, teda rastlinu, ktorá nepatrí do rodiny obilnín, ale používa sa rovnakým spôsobom.
Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok (napr. aminokyseliny, kalcium, fosfor, železo). Jedlá je celá rastlina, ale u nás sa dajú dostať iba semená, ktoré môžu byť rôznej farby.
POTREBUJEME (na 4 porcie) :
200 g quinoi
200 g uvarenej čiernej fazule (alebo čiernej fazule z plechovky)
1 žltá paprika
1 červená paprika
menšia červená cibuľa
hrsť koriandrovej alebo petržlenovej vňate
na zálievku :
3 PL balzamikového octu
1 PL sójovej omáčky
2 PL limetkovej šťavy
2-3 PL olivového oleja
PRÍPRAVA :
Quinou namočíme na 10 minút do vody, scedíme, uvaríme podľa návodu a necháme mierne vychladnúť. Pokrájame nadrobno žltú aj červenú papriku, červenú cibuľu a hrsť koriandrovej alebo petržlenovej vňate. Pripravíme zálievku zmiešaním všetkých surovín. Vo väčšej mise zmiešame uvarenú a vychladnutú quinou, fazuľu, papriku, vňať a zálievku ... a máme chutný letný šalát.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára