sobota 21. novembra 2020

Šalát z quinoy

Quinou som "objavila" v rámci môjho redukčného obdobia, keď som hľadala zdravšiu alternatívu k ryži. Po pokuse s cous-cousom, ktorý mne nechutí, bulgure a pohánke, ktoré naopak môžem - bol toto pokus č. 4 a vydaril sa.  

Jedná sa o plodinu pochádzajúcu z Južnej Ameriky (Peru, Bolívia). Ide o takzvanú pseudoobilninu, teda rastlinu, ktorá nepatrí do rodiny obilnín, ale používa sa rovnakým spôsobom. 

Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok (napr. aminokyseliny, kalcium, fosfor, železo). Jedlá je celá rastlina, ale u nás sa dajú dostať iba semená, ktoré môžu byť rôznej farby. 

 

POTREBUJEME (na 4 porcie) : 

200 g quinoi
200 g uvarenej čiernej fazule (alebo čiernej fazule z plechovky)
1 žltá paprika
1 červená paprika
menšia červená cibuľa
hrsť koriandrovej alebo petržlenovej vňate

na zálievku : 

3 PL balzamikového octu
1 PL sójovej omáčky
2 PL limetkovej šťavy
2-3 PL olivového oleja

PRÍPRAVA :

Quinou namočíme na 10 minút do vody, scedíme, uvaríme podľa návodu a necháme mierne vychladnúť. Pokrájame nadrobno žltú aj červenú papriku, červenú cibuľu a hrsť koriandrovej alebo petržlenovej vňate. Pripravíme zálievku zmiešaním všetkých surovín. Vo väčšej mise zmiešame uvarenú a vychladnutú quinou, fazuľu, papriku, vňať a zálievku ... a máme chutný letný šalát.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zapekaný baklažán

  Baklažán v chladničke bol už tesne pred skonaním a keďže ja iba veľmi nerada mrhám potravinami, tak som rozmýšľala čo chutné a k tomu aj r...