nedeľa 22. novembra 2020

ROMANESCO s vajíčkami, smotanou a parmezánom

Romanesco vás zaujme určite na prvý pohľad, tak ako mňa, keď som ju "naživo" videla prvý krát. A keďže ja rada skúšam nové veci, jeden kúsok som kúpila a následne som pátrala po pôvode a receptoch.



Zistila som, že ide o zeleninu, ktorá sa tvarom aj chuťou sa podobá brokolici či karfiolu, ale je oveľa dekoratívnejšia. Má pevnejšiu konzistenciu než klasický karfiol, preto je vhodný aj do nákypov a na zapekanie. U našich bratov ho nazývajú "květolice" a vo Francúzsku "Vežatý karfiol". U nás je viac-menej novinkou. Má chuť podobnú karfiolu, ale jemnejšiu. Chutný je aj v surovom stave, takže sa dá v pohode použiť aj do fresh šalátov. 

POTREBUJEME (množstvo ľubovoľné) :

Romanesco
vajíčka
kyslú smotanu, alebo biely nechutený jogurt
strúhaný parmezán alebo iný chuťovo výrazný syr
soľ
korenie
voňavé korenie (napr. kari, muškátový oriešok, ...)

PRÍPRAVA :

Romanesco umyjeme a roberieme na ružičky, ktoré prekrojíme po dĺžke na polovice. Ovaríme v osolenej vriacej vode alebo naparíme - do polomäkka. Scedíme, preložíme na pekáč potretý maslom, a zalejeme zmesou vajíčok, smotany, syra a korením. Zapekáme na 180°C do zlatista. Podávame teplé.

ROMANESCO (kríženec brokolice a karfiolu) je zdrojom kyseliny listovej (vitamín B9) a vitamínu C. Jedna porcia romanesca (100 g) obsahuje takmer celú dennú dávku vitamínu C pre dospelého človeka a 30 % dennej dávky vitamínu B9. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zapekaný baklažán

  Baklažán v chladničke bol už tesne pred skonaním a keďže ja iba veľmi nerada mrhám potravinami, tak som rozmýšľala čo chutné a k tomu aj r...