nedeľa 22. novembra 2020

Náš odľahčený vianočný šalát

Receptov na majonézový šalát je asi toľko, koľko je hviezd na oblohe, tak pridám aj ja recept na ten náš odľahčený, ktorý robievam už roky - a ja si už iný k vianočnej rybe, rezňu či pečenej kačke ani neviem predstaviť.


POTREBUJEME (množstvo si môže upraviť každý podľa seba) :

3/4 kg v šupke uvarené, vychladnuté a očistené zemiaky
350 - 400 g jablká
uvarenú zeleninu (mrkva, kaleráb, zeler, hrášok) množstvo podľa chuti
sterilizované uhorky
1 kopcovitá PL majonéza (alebo 1 také to malé balenie vo vrecúšku)
1 kyslá smotana alebo hustý biely neochutený jogurt
1-2 ČL horčica (klasická plnotučná) 
soľ
korenie
kari korenie (čerstvo mleté)

PRÍPRAVA :

Očistené uvarené zemiaky pokrájame na drobné kocky (alebo použijeme koliesko na krájanie zemiakov). Jablká očistíme a pokrájame na rovnaké kocky ako zemiaky (ide to tiež dobre cez koliesko na krájanie zemiakov) a pridáme k zemiakom. Čo sa týka pomeru zemiakov a jabĺk je to na každom z vás - ja som začínala jedným-dvomi jablkami na celú dávku šalátu a teraz dávam niekedy 3:1, 2:1 a robila som už aj  1:1. Najlepšie mi chuťovo do šalátu pasujú jablká Golden Delicious, ale samozrejme môžu byť aj iné. Pridáme uvarenú a pokrájanú zeleninu, pokrájané sterilizované uhorky, ochutíme soľou a korením a zamiešame. 

V osobitnej miske si zmiešame majonézu a kyslou smotanou alebo jogurtom, horčicou, soľou, korením a štipkou korenia karí. Celú zmes pridáme k zemiakom a zelenine a dobre premiešame. Môžeme dochutiť a zriediť trochou nálevu z uhoriek.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zapekaný baklažán

  Baklažán v chladničke bol už tesne pred skonaním a keďže ja iba veľmi nerada mrhám potravinami, tak som rozmýšľala čo chutné a k tomu aj r...