Receptov na majonézový šalát je asi toľko, koľko je hviezd na oblohe, tak pridám aj ja recept na ten náš odľahčený, ktorý robievam už roky - a ja si už iný k vianočnej rybe, rezňu či pečenej kačke ani neviem predstaviť.
POTREBUJEME (množstvo si môže upraviť každý podľa seba) :
3/4 kg v šupke uvarené, vychladnuté a očistené zemiaky
350 - 400 g jablká
uvarenú zeleninu (mrkva, kaleráb, zeler, hrášok) množstvo podľa chuti
sterilizované uhorky
1 kopcovitá PL majonéza (alebo 1 také to malé balenie vo vrecúšku)
1 kyslá smotana alebo hustý biely neochutený jogurt
1-2 ČL horčica (klasická plnotučná)
soľ
korenie
kari korenie (čerstvo mleté)
PRÍPRAVA :
Očistené uvarené zemiaky pokrájame na drobné kocky (alebo použijeme koliesko na krájanie zemiakov). Jablká očistíme a pokrájame na rovnaké kocky ako zemiaky (ide to tiež dobre cez koliesko na krájanie zemiakov) a pridáme k zemiakom. Čo sa týka pomeru zemiakov a jabĺk je to na každom z vás - ja som začínala jedným-dvomi jablkami na celú dávku šalátu a teraz dávam niekedy 3:1, 2:1 a robila som už aj 1:1. Najlepšie mi chuťovo do šalátu pasujú jablká Golden Delicious, ale samozrejme môžu byť aj iné. Pridáme uvarenú a pokrájanú zeleninu, pokrájané sterilizované uhorky, ochutíme soľou a korením a zamiešame.
V osobitnej miske si zmiešame majonézu a kyslou smotanou alebo jogurtom, horčicou, soľou, korením a štipkou korenia karí. Celú zmes pridáme k zemiakom a zelenine a dobre premiešame. Môžeme dochutiť a zriediť trochou nálevu z uhoriek.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára