nedeľa 22. novembra 2020

FAJITA

Mám  veľmi  rada mexickú  kuchyňu, aj  keď príliš pikantné jedlá nemusím, ale miera pikantnosti sa vždy dá prispôsobiť. Samozrejme recepty sú prispôsobené možnostiam slovenských obchodov, ale vždy sa snažím o čo najvernejšie stvárnenie toho-ktorého jedla.

Tortilla je veľmi vďačný polotovar, z ktorého sa dá pripraviť hneď niekoľko jedál, ktorých názvy (quesadilla, buritto, fajita, ...) sa rozlišujú podľa toho, ako je náplň v tortille zabalená. 

Dnes sa mi veľmi nechcelo vymýšľať nejaké zložité jedlo, tak som siahla po tomto v princípe veľmi jednoduchom a rýchlom recepte (za predpokladu, že použijete tortillu v podobe hotového polotovaru). 



POTREBUJEME (na 4 porcie) :

4 ks veľká tortilla (ja používam celozrnnú či viaczrnnú) alebo 8 ks malých
4 plátky kuracie prsia alebo stehno bez kože a bez kosti
400 g biely jogurt
cca 2-3 ČL zmes korenia Fajita (alebo podľa chuti)
soľ
korenie
3-4 PL olivový olej
2-3 šalotky alebo červené cibule
čerstvá paprika
2-3 strúčiky cesnak
mrkva
chilli

na omáčku 

4 paradajky
1,5 dl suché biele víno 
voda
čerstvé alebo sušené bylinky (rozmarín, tymian)
chilli
cukor

PRÍPRAVA :

Jogurt zmiešame s korením Fajita - asi 1/3 jogurtu odložíme bokom. Kuracie mäso umyjeme, osušíme, pokrájame na malé kúsky a naložíme do väčšej časti jogurtu, marinujeme cca 1/2 hodinku.

Všetku zeleninu pokrájame na menšie kúsky, cibuľu a cesnak nadrobno. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, papriku, časť cesnaku a naložené mäso - restujeme pokiaľ mäso nie je hotové. Ochutíme soľou, korením a chilli.

Ak nepoužijete hotovú omáčku, tak kým sa nám restuje mäso pripravíme si paradajkovú omáčku (resp. salsu ak nebudeme mixovať) - na kvapke oleja restujeme do mäkka paradajky a zvyšok cesnaku, po chvíli podlejeme vínom, necháme odpariť alkohol, pridáme posekané bylinky, ochutíme soľou, korením, chilli a štipkou cukru ak je zmes príliš kyslá, ak máme málo tekutiny, podlejeme trochou vody. Hotovú omáčku môžete rozmixovať alebo nechať aj s kúskami zeleniny.

Tortilly zohrejeme (na panvici alebo v mikrovlnke), potrieme odloženým jogurtom, do stredu dáme mäsovo-zeleninovú zmes, polejeme omáčkou a zrolujeme. Ihneď podávame. Mňamka veľká.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zapekaný baklažán

  Baklažán v chladničke bol už tesne pred skonaním a keďže ja iba veľmi nerada mrhám potravinami, tak som rozmýšľala čo chutné a k tomu aj r...