nedeľa 22. novembra 2020

Šalát s jahodami a Mozarellou

Vždy počas sezóny sladkých a voňavých jahôd pripravujem aj tento lahodný šalát s jahodami, ktorý mám veľmi rada.  Práve tie jahody  tomu šalátu dodajú neskutočnú sviežosť - a pritom na porciu stačí jedna - dve väčšie jahody. 

Šalát ako tradične použijem to čo chladnička aktuálne ponúka a vzniká tak vždy trocha iná varianta šalátu - ale rovnako chutná. Tak ak sa nebojíte experimentovať, neváhajte a vyskúšajte.




POTREBUJEME :

čerstvé jahody 
listový šalát (rímsky alebo ľadový)
červenú cibuľu
mozarellu
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
nasucho opečenú sušenú šunku alebo mäsitú oravskú slaninu

na zálievku : 

balzamikovú redukciu, 
med, 
ryžový ocot, 
kvapku chilli omáčky alebo štipku chilli korenie (voliteľné)


Množstvo použitých surovín nechám na každom z vás. Ja som na jednu porciu použila 2 veľké maxi jahody, 2 guľky mini mozarelly, asi 6 listov šalátu (mala som mini šalát), 1/2 malej červenej cibule, 1 plátok oravskej slaniny, 1/3 ČL medu, 1/2 ČL balzamikovej redukcie, 1/2 ČL ryžového octu (zálievky netreba veľa, aby neprebila chuť jahôd).

PRÍPRAVA :

Jahody umyjeme, osušíme a pokrájame na ľubovoľné tvary. Šalát umyjeme, osušíme a natrháme na menšie kúsky, rovnako natrháme mozarellu. Červenú cibuľu očistíme a pokrájame na maličké kúsky. Sušenú šunku alebo slaniny pokrájame na malé kúsky a nasucho na panvici opečieme do chrumkava - ak použijete slaninu, odporúčam odsať prebytočný tuk.

Jahody zľahka zmiešame so šalátom, pridáme mozarellu, pokrájanú cibuľu, ochutíme soľou (iba jemnučko), korením, pokvapkáme zálievkou a posypeme opraženou sušenou šunkou alebo slaninou. Vhodné ako ľahká večera alebo olovrant.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zapekaný baklažán

  Baklažán v chladničke bol už tesne pred skonaním a keďže ja iba veľmi nerada mrhám potravinami, tak som rozmýšľala čo chutné a k tomu aj r...