nedeľa 22. novembra 2020

Ovocné prílohové omáčky

Klasické omáčky som nikdy nemala rada, ani neviem prečo, ale zrejme ma odrádzala ich konzistencia, pretože chuťovo boli určité dobré, lebo maminka varila úžasne. Ale ako dieťa som jedinú vzala na milosť paradajkovú omáčku.

Pred nedávnom som však objavila čaro sezónnych ovocných omáčok, ktoré osviežia a pozdvihnú chuť jedla a k mäsku pasujú ako ... no proste super. 

Višňová, čerešňová  či  slivková sú úplne fantastické. A aj obyčajné jedlo dokáže táto omáčka zmeniť na gastronomický zážitok  -  preto  ak vám  nevadí kombinácia mäsa  a ovocia, alebo radi skúšate nové veci smelo do toho.


Kuracie prsia, batatové pyré, čerešňová omáčka.

POTREBUJEME :

vhodné ovocie (višne, čerešne, slivky, ...) 
trocha vody 
1 dl červené suché víno 
soľ
korenie
škorica

PRÍPRAVA :

Ovocie umyjeme, osušíme, odkôstkujeme (čerešne, višne , slivky a pod.), pokrájama na menšie kúsky a na troche vody dusíme asi 8-10 minút, prilejeme víno, necháme 3-4 minúty odpariť alkohol, ochutíme soľou, korením, škoricou - ak mám tak pridávam aj kvapku levanduľového sirupu či trocha sušenej levandule. Povaríme do mäkka, rozmixujeme a prípadne necháme ešte odpariť na požadovanú hustotu - a potom už len vychutnávame.

Pri ovocí s drobnými kôstkami (ríbezle, maliny, černice) odporúčam po rozvarení vo vode prepasírovať, pretože tie zrnká pôsobia pri konzumácii dosť rušivo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zapekaný baklažán

  Baklažán v chladničke bol už tesne pred skonaním a keďže ja iba veľmi nerada mrhám potravinami, tak som rozmýšľala čo chutné a k tomu aj r...