nedeľa 22. novembra 2020

Cuketový prívarok

Keď sa nám náhodou urodí cuketa, čo je u nás neviem z akých dôvodov zhruba každý druhý rok  -  väčšinou potom  zarodí  v takom množstve, že ju nestíham míňať, preto stále vymýšľam kam ju ešte zakomponovať.

A tak prišiel na rad aj prívarok - verte či nie môj úplne prvý v živote. U nás doma a určite aj v školskej jedálni sa za môjho detstva nejaké prívarky varili, ale vždy som ich odmietala jesť. 

Ale ako sa hovorí, nikdy nie je neskoro začať a keď už sa raz urodilo toľko cukiet, tak za účelom ich likvidácie som sa odhodlala vyskúšať aj prívarok. A zistila som, že je to celkom chutné jedlo, jednoduché na suroviny aj prípravu.



POTREBUJEME (na dve porcie) :

1 šalotku alebo menšiu cibuľu pokrájanú na jemno
1/2 väčšej cukety, očistenej, nastrúhanej nahrubo, zbavenej vody
soľ
korenie
čerstvý tymián
1-1,5 dl mlieko
1 dl smotana (na varenie alebo na šľahanie)
1 PL múka (klasická hladká, alebo celozrnná, ovsená ...)
1 ČL cukor
trocha octu
čerstvý kôpor
1 PL olivový olej
malý kúsok masla

PRÍPRAVA :

Na oleji a masle orestujeme cibuľu, pridáme postrúhanú cuketu, čerstvý tymián, soľ, korenie a restujeme do mäkka (8-10 minút). Medzitým v mlieku a smotane (môže sa použiť aj samotné mlieko alebo smotana) rozmiešame múku (ja som použila rozmixované ovsené vločky), zmes následne postupne pridávame k cukete až pokiaľ nedosiahneme konzistenciu, ktorú chceme. Necháme prevrieť a nakoniec dochutíme štipkou cukru, kvapkou octu a posekaným kôprom. Podávame ako prílohu k mäsku, klobáse či vajíčkam.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zapekaný baklažán

  Baklažán v chladničke bol už tesne pred skonaním a keďže ja iba veľmi nerada mrhám potravinami, tak som rozmýšľala čo chutné a k tomu aj r...