Milujem zelenú špargľu a celú zimu netrpezlivo čakám, kedy sa objaví v regáloch predajní. Skúšala som viacero spôsobov prípravy, ale úplne najviac mi chutí práve tento jednoduchý recept, ktorý získal svoj názov podľa priezviska prvého nemeckého kancelára Otta von Bismarck.
POTREBUJEME (na 3 porcie) :
500 g zelená špargľa
3 PL ghee alebo masla
3 vajíčka
50 g strúhaný parmezán
soľ
korenie
PRÍPRAVA :
Do dostatočne veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu. Špargľu opláchneme, odrežeme tuhé konce (asi 3-4 cm) a vložíme do vriacej vody. Varíme cca 3 minúty - špargľa musí zostať chrumkavá. Vyberieme z vody a sprudka schladíme. Pokiaľ sa varí špargľa, rozpustíme maslo alebo ghee, nastrúhame parmezán a pripravíme si vajíčka - buď na spôsob volského oka alebo ako stratené vajíčka.
Schladenú a osušenú špargľu rozdelíme na 4 taniere, na vrch každej porcie položíme vajíčko, polejeme maslom, ochutíme soľou a korením a posypeme strúhaným parmezánom. Podávame teplé.
Niečo navyše :
Ak sa rozhodnete pripraviť sofistikovanejšiu verziu - parmezánový kruh a stratené vajíčko - potom na kruh struhaný syr rozvrstvite na papier na pečenie do tvaru obdĺžnika a pečte v rúre zohriatej na 170-180°C cca 4-5 minút. Nechajte čiastočne vychladnúť, zoberte z papiera na pečenie a omotajte okolo vhodnej nádoby (ja som použila menší pohár) a necháme vychladnúť.
Stratené vajíčko som robila tak, že som dala zovrieť vodu, do šálky som naliala asi 1 dl octu, doň som vklepla vajíčko. Keď voda zovrela, lyžicou som v nej urobila vír a do stredu som opatrne vyliala ocot aj s vajíčkom. Okolo vajíčka som lyžicou znovu opatrne zvírila vodu Varila som asi 1,5 - 2 minúty. Vajíčko som opatrne sitkom vybrala von a nechala odkvapkať.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára