pondelok 23. novembra 2020

Orientálny pomarančový koláč

Milujem netradičné recepty, a toto je jeden z nich ... príprava je troška dlhšia, ale tá chuť jednoznačne stojí za to. 

Inšpiráciu som našla u foodblogerky Anetky , ktorá má vlastne na svedomí moju vášeň pre experimentovanie v kuchyni, pretože to bol práve jej blog plný úžasných receptov z mnohých kútov sveta, ktorý ma priviedol k ochutnávaniu "sveta", za čo je touto cestou ďakujem, pretože som mala možnosť ochutnať množstvo úžasných jedál.


POTREBUJEME :

na korpus : 

6 vajíčok
250 g mandľovej múky
250 g krupicového cukru
1 ČL kypriaceho prášku
2 bio pomaranče 

na sirup : 

1 pomaranč v bio kvalite
1 PL voda z pomarančových kvetov alebo pomarančový likér
40 ml vody
100 g kryštálového cukru

na ozdobu : sekané pistácie

PRÍPRAVA :

2 pomaranče v bio kvalite umyjeme, vložíme do menšieho hrnca, zalejeme vriacou vodou a varíme 2 hodiny, vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pokrájame aj s kôrou nadrobno, vyberieme zrniečka a rozmixujeme na kašu (odporúčam pripraviť si deň vopred - ja som ju robila doobeda a poobede som piekla koláč). 

Rúru vyhrejeme na 170°C, tortovú alebo inú formu s priemerom cca 24 cm vytrieme maslom a posypeme mandľovou múkou (na dno by sa mal dať papier na pečenie, ja som dala, ale tým že koláč bol dosť mokrý, potom sa to zle vyberalo - takže urobte ako myslíte). 

Celé vajcia s cukrom šľaháme v robote cca 10 minút, kým nenadobudnú štruktúru krému a nezväčšia objem, potom pridáme pomarančovú zmes, šľaháme cca 1 minútu, zľahka vmiešame mandľovú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme do formy a pečieme cca 40 - 50 minú, skúsime špajdľou. Upečený koláčik vyberieme z rúry a necháme vychladnúť .

Pokaľ sa pečie koláč, pripravíme si sirup : 

Z pomaranča nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. V menšom hrnci privedieme šťavu z pomaranča, vodu a cukor k varu. Varíme minútu a stiahneme z ohňa. Pridáme pomarančovú kôru a pomarančový likér (pôvodne mala ísť voda z pomarančových kvetov, ale tú sa mi zohnať nepodarilo). 

Dokončenie :

Vychladnutý koláč popicháme špajdľou rovnomerne po celom povrchu a popolievame sirupom (ja som dala celý objem a bol dosť mokrý, takže treba dať radšej menej sirupu). Vrch posypeme sekanými nesolenými pistáciami (kupujem v bio predajni) alebo posypeme ružovými lupienkami. Koláč sa odporúča podávať s kopčekom créme fraîche alebo mascarpone - ja osobne si myslím, že ani kopček vanilkovej alebo čokoládovej zmrzliny by nebol zlou voľbou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zapekaný baklažán

  Baklažán v chladničke bol už tesne pred skonaním a keďže ja iba veľmi nerada mrhám potravinami, tak som rozmýšľala čo chutné a k tomu aj r...