Keď je leto a teploty stúpajú k takým číslam, ktoré nie sú pre našu zemepisnú polohu obvyklé ťažké jedlá nie sú žiadúce nielen s ohľadom na teploty, ale aj s ohľadom na skutočnosť, že v lete oblečenie nezakryje toľko faldíkov ako v zime.
Takže keď príde na rad "plavková diéta" 😂😂😂 aj keď pre mňa budú čochvíľa vhodné iba plavky typu burkiny (plavky moslimských žien, ktoré zahaľujú úplne celé telo), pretože skoro všetky kilečká, ktoré sa mi pred dvomi rokmi podarilo zhodiť sú späť 😕 - potom často pripravujem práve takéto ľahučké jedlá.
Inšpiráciu som našla v časopise Kulinárium - ale už v minulosti som pripravovala plnené rolky z baklažánu aj z cukety, takže som len obmenila suroviny - recept som doplnila podľa seba, pretože chuť by bola pre mňa málo výrazná - a nakoniec z toho bola veľká dobrota - určite budem robiť častejšie.
POTREBUJEME (na dve porcie) :
1 väčšiu šalotku alebo stredne veľkú červenú cibuľu
1-2 strúčiky cesnaku
120 g kuracie alebo morčacie prsia
200 - 250 ml paradajkové pyré
1 PL kečup
čerstvé bylinky (oregano, tymian, rozmarín - podľa chuti)
2 PL olivový olej
2 PL Lučina alebo iný čerstvý syr
50 g tvrdý syr (ja som použila Cheddar)
soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
1/2 väčšej cukety
vodu
cca 10-15 ks cherry paradajok
PRÍPRAVA :
Šalotku a cesnak pokrájame nadrobno, kuracie mäso zomelieme alebo pokrájame na mini kúsočky. Na panvici zohrejeme olej, postupne orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme mäso a opekáme asi 6-7 minút. Ochutíme soľou a korením, pridáme polovicu paradajkového pyré, asi pol deci vody, bylinky (ja som dala tymián a oregano) a opekáme 12-15 minút, pred koncom pridáme kečup.
Pokiaľ sa robí mäso, cukety pokrájame na tenké plátky (ak nie sú príliš ohybné, blanšírujeme ich minútku vo vriacej vode a hneď schladíme a osušíme). Každý plátok potrieme trochou čerstvého syra, pridáme trocha mäsovej zmesi, posypeme troškou strúhaného syra a zrolujeme. Aby rolky držali pomôžeme si špáradlom.
Na pekáč dáme papier na pečenie, rolky ukladáme tesne vedľa seba - vrch môžeme posypať strúhaným syrom. Okolo roliek rozdelíme zvyšné paradajkové pyré, pokrájané cherry paradajky a posypeme bylinkami. Pečieme v rúre zohriatej na 190°C asi 20 minút. Pred podávaním nezabudnite vybrať špáradlá. Ako prílohu by som odporučila chrumkavú bagetku alebo čerstvý chlebík, ale v pohode sa dá zjesť samotné. Veľká dobrota.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára