sobota 21. novembra 2020

SHAKSHUKA ... vajíčka varené v korenistej paradajkovej omáčke

My sme doma všetci "na mäso" a dobrovoľne priznávam, že vegetariánom by som asi nemohla byť. Stále častejšie však prichádza chuť na bezmäsité jedlá  a  aj  dnes  som mala chuť na jedlo bez mäsa, ktoré malo byť chutné, jednoduché a rýchlo pripravené. Všetky tieto podmienky splnil tento skvelý pokrm zo severoafrickej kuchyne.


http://toriavey.com/toris-kitchen/2010/07/summer-2010-travel-blog-shakshuka/






POTREBUJEME (na 5 - 6 porcií) :

1 PL olivový olej
1 menšia cibuľa 
2 strúčiky cesnaku
1 zelenú alebo červenú papriku
4 šálky pokrájaných čerstvých paradajok alebo 2 plechovky sterilizovaných
1 ČL drvenej rasce
1 ČL mletej červenej papriky
chilli korenie podľa chuti
štipka cukru
soľ
korenie
stonku čerstvého tymiánu
5 - 6 vajec
petržlenová vňať 

PRÍPRAVA :

Na oleji orestujeme do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak nakrájaný na plátky. Pridáme nadrobno pokrájanú papriku a opekáme cca 7 minút. Pridáme paradajky, rascu, mletú papriku, chilli, cukor, soľ, korenie a tymián, premiešame a varíme ďalších cca 7 minút. Nakoniec urobíme v zmesi lyžicou jamky a do každej vyklepneme vajce. Prikryjeme pokrievkou a dusíme 10 - 15 minút. Nakoniec posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. 

Je to obdoba u nás populárneho leča, ktoré som ja nikdy nejedla a vždy mi bolo mimoriadne nesympatické. Ale táto sofistikovanejšia úprava ma dostala a na jedle som si pochutila ja aj rodina.  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zapekaný baklažán

  Baklažán v chladničke bol už tesne pred skonaním a keďže ja iba veľmi nerada mrhám potravinami, tak som rozmýšľala čo chutné a k tomu aj r...