pondelok 23. novembra 2020

Delikatesné makové perky plnené domácim džemom

Mak  je  jedna z  mála  surovín, ku ktorej  nemám vrúcny vzťah, preto sa snažím ju zakomponovať do jedla tak, aby bol pre mňa prijateľný, pretože má nesporne svoje výhody a je pre zdravie prospešný.

Perky (pirôžky, taštičky) si pamätám z detstva, keď ich v tradičnej podobe pripravovala babka. Vtedy som ich nechcela jesť, pretože ako dieťa som bola v jedle mimoriadne prieberčivá, a teraz sa na mňa asi za trest lepia kilečká  jedná radosť 😁.


Prvý krát som ich robila iba pred rokom - cviklové a tekvicové plnené lekvárom aj slanou náplňou, a zistila som, že sú výborné. Tentoraz som zvolila makové plnené domácim džemom - okrem toho, že super vyzerajú aj výborne chutia, a v tejto podobe mak dokážem zjesť. Je to jeden z receptov, ktoré sú nenáročné na suroviny či prípravu a chuť je úžasná.

POTREBUJEME (na 12 kusov) :

1 malé vajíčko
65 g celozrnná špaldová múka 
1/4 ČL soľ
25 g mletý mak
džem
maslo




PRÍPRAVA :

Z vajíčka, múky, soli a maku vypracujeme cesto a necháme ho polhodinku prikryté odpočívať. Do hrnca dáme zovrieť vodu. Po polhodine cesto na pomúčenej podložke vyvaľkáme na tenko (asi 1 mm), vykrojíme kolieska (tie moje mali priemer 8 cm), do stredu dáme džem, okraje koliesok potrieme vodou, kolieska preložíme na polovicu, okraje prstami dobre postláčame - ja ešte pritlačím koncom rúčky malej lyžičky, alebo vidličkou. Vhodíme do vriacej vody, počkáme pokiaľ nevyplávajú navrch a varíme ešte minútu. Vyberieme do misy, polejeme rozpusteným maslom a podávame. Dobrota veľká.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zapekaný baklažán

  Baklažán v chladničke bol už tesne pred skonaním a keďže ja iba veľmi nerada mrhám potravinami, tak som rozmýšľala čo chutné a k tomu aj r...